2013. január 29., kedd

2012-12-27 „vadat és halat, s mi jó falat…”



      Reggel becsomagoltunk, és elindult a család Egerbe nagymamékhoz. Margitka nagymama minden évben meghívja a három gyermekét és azok családjait magukhoz karácsonyozni, méghozzá több napra. Menet közben még beszaladtunk egy könyvesboltba, hogy bevigyek párat a frissen megjelent verseskötetemből, de majdnem több könyvvel jöttem el, mint amennyit otthogytam, mert Edit, a bolt lelke, ideadta nekem azt a pár példányt, ami anyósom legutóbbi könyvéből nem fogyott el.
      Gábris végigénekelgette az utat, bár nagyon bíztunk benne, hogy aludni fog. Nem is volt ebből gond, csak délután volt fáradt, mert nem aludta ki magát.
      Margitka szokásához híven szerény ebéddel várt minket. Némi halászlevet, kakaslevest, töltött libanyakat, káposztás babot és ráczpontyot kínált nekünk. Sajnos a tyúkjait és az egyik kakasát elvitték a rókák. Még szerencse, hogy a libákat korábban levágták. Éveken keresztül cukkoltam azzal, ha megkérdezte, mit kérek enni, hogy töltött libanyakat. Ilyet gyermekkoromban ettem utoljára, amikor még nagymamám Hajdúnánáson legeltette a libákat a kertjükben, és karácsonyra mindig küldött egyet levágva. Azóta jöttek az állatvédők, kitalálták, hogy szegény liba szenved a töméstől, és a libahúst aranyárban mérik Magyarországon. A jó májat, combot, mellet, nyakat inkább elviszik naposabb országokba fogyasztásra. De most Margitkáéknak is voltak háznál nevelet lúdjaik, és a nyakuk megtelt minden jóval. Nem csak Tevje és József Attila irigyelte volna meg tőlem.
      Itt fog felhorkanni Lelaci barátom, hogy lám, hogy élnek a magyar pedagógusok. Bizony, jó ételekre nem lehet panaszom. Áldja meg a Jóisten mindazokat, akik fáradoztak azért, hogy ez így legyen. Mert bizony, annak a libának és kakasnak táp kellett, ól, és törődés. Édesanyámék ugyan nem nevelnek állatokat, de a kertjükben egész nyáron teremtek a zöldségek, és édesapám hatvan éven felül is rengeteget dolgozik azért, hogy jó falatok kerüljenek az asztalunkra. Mikor leírok egy-egy ilyen menüt, az tisztelgés a részemről feléjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése