2012. június 6., szerda

2012-06-05. Vizsgák




      Hétfőn Veráért izgultunk. Talán Vera is izgult kicsit magáért, de rajta látszott a legkevésbé. Felvette a szoknyáját, és a fehér blúzát, felkapta a hegedűjét, és indultunk a zeneiskolába vizsgázni. Hétfőre tették a solfézs és a hegedű vizsgáját is. Először hegedűre ment be. Itt alig kellett várakozni, mert szinte több vizsgáztató volt, mint vizsgázó. Vera egyedül ment be, és egykedvűen jött ki a vizsgáról. Azt mondta, hogy nem volt gond, eljátszotta a darabot. Eredményt még nem mondtak. Egy emelettel fentebb mentünk a szolfézs vizsgára. Itt bizony mozdulni sem lehetett, annyian várakoztak. Néhány fiú azzal szórakozott, hogy állatos kártyákat ígértek a többieknek, ha valami butaságot csinálnak a vizsgán. A fiúknak ez jó heccnek tűnt, de a szülők egyáltalán nem örültek neki. Itt is látszott, hogy a szülők jobban izgulnak a vizsga miatt, mint a gyerekek.
      Gergő egy nála két fejjel magasabb kislányra kacsingatott, megkínálta némi rágcsálnivalóval is, Gábris pedig kapkodta a fejét, hogy mit keres itt ez a sok ember. Közben kijött a teremből a szolfézs tanár néni, és szólt, hogy a három legbátrabb már mehet is a vizsgára. Vera egyből felpattant. Most Kata is bemehetett meghallgatni. Hamar levizsgázott. Az egyik hölgy a bizottságból csodálkozott rajta, hogy mennyire ügyes. Azt gondolta, hogy már régebben elkezdte a zenetanulást. Természetesen ötöst kapott. Nagyon büszkék voltunk rá mindannyian, és elhatároztuk, hogy megünnepeljük.
      Egy barátnőnk mesélte, hogy a közelben nyílt egy új szórakozó hely, ahol lehet zenét hallgatni és enni is. Gondoltuk megnézzük, talán megünnepelhetjük ott Verát. Érdekes hely volt. Szépnek nem mondanám, de a gyerekek rácsodálkoztak. A falra gitárok voltak csavarozva, a kerthelyiségben kettévágott autókban ülve lehetett étkezni, és beépítettek egy repülőgép roncsot is. Az árak viszont elég magasak voltak, ezért inkább elmentünk fagyizni. Debrecenre jellemző, hogy mialatt elnyaltuk a fagyit, legalább 5 ismerős köszönt ránk.
      Szívesen sétáltunk volna még egyet a kellemes, napsütéses időben, de Katának még át kellett néznie pár tételt a másnapi záróvizsgájára. Hazamentünk és rendeltünk két pizzát. Vera választhatott feltétet, mert őt ünnepeltük. Gergő ettől szomorú lett, de megvigasztaltam, hiszen ő is kapott minden finomságból, amit vettünk, és csütörtökön ő fog felvételizni a zeneiskolába, akkor majd őt ünnepeljük. Így már vidáman evett ő is.
      Kedd reggel Kata gyorsan bevitte a gyerekeket a Svetitsbe, aztán egyből az egyetemre ment. Elsőnek ment be a záróvizsgára. Amikor ABC szerint szólítják a vizsgázókat, akkor alig akad olyan alkalom, hogy valaki egy Almási előtt megy be, de mindannyian szeretünk is mielőbb túl lenni a vizsgákon. Ezt Vera is örökölte tőlünk. Kata is hamar elmondta a kihúzott tételt, és válaszolt a kérdésekre. Ötöst kapott ő is, és ezzel hivatalosan is fizikatanár lett belőle.
      A vizsga után még nem jött haza. Az évfolyamtársaival elmentek együtt ebédelni egy étterembe. Meghívtak néhány oktatót is az egyetemről, olyanokat, akik segítették őket a tanulmányaikban.
      Jól érezték magukat, el is ment az idő. Végül úgy jött haza, hogy közben a gyerekeket is haza hozta. Nagy kő esett le a szívéről, nagyon megkönnyebbült, hogy eredményesen zárta a három tanulásba fektetett évet. Hogy levezessük a feszültséget, elmentünk bevásárolni, és megvacsoráztunk egy olcsó helyen. Otthon felbontottam egy különleges holland sört, amit még a születésnapomra kaptam. Gondoltam, még otthon ünneplünk kicsit, és hónapok óta először leülhetek megnézni egy filmet a nejemmel közösen. Nem így lett. Kata megint jóval éjfélig utánig dolgozott. Dolgozatokat javított, és készült a másnapi óráira. Én hamarabb aludtam el, mint ő. Sebaj. Hamarosan jön a nyári szünet, és akkor mind pihenünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése