2012. június 27., szerda

2012-06-20 Randevú



      Gábris mostanában olyat játszik, hogy mondogatja, hogy apa, apa. Én visszaszólok neki, hogy tessék, erre elkezd hadoválni valamit nagyon komoly ábrázattal. Ezt rengetegszer megismételjük egymás után. Élvezi, hogy beszélgetek vele. A testvérei viszont már unják kicsit. Tanítgatnak neki új szavakat: „Mondd, hogy anya, Vera, Gergő!” Ő pedig rendre rávágja, hogy apa.
      A másik, amin nagyon jól szórakozik, hogy kiborogatja a kekszet a tálkából, majd visszapakolja. Ha nevetünk, akkor ő is. Mindent próbál utánozni, amit mi csinálunk, különösen a testvéreit figyeli. Még mindig mindent egyben a szájába gyömöszöl, legyen szó kifliről, kekszről, banánról, bundás kenyérről. Szerencsére elég ügyesen megrágja az ételt, nem szokott félrenyelni.
      Mára nem terveztünk semmilyen programot, ezért bőven volt időnk rendet rakni. A gyerekeket beosztottam különféle munkákra. Remekül haladtunk. Még ebédet is tudtam főzni közben. A nagypapáék kertjéből szedett ribizliből főztem egy hatalmas fazék levest, amit napokig ettünk. Jól sikerült, csak a gyerekek nem szerették benne a sok magot. Kata ez is megoldotta. Átszűrte nekik a levest, és a kihűtött levet már élvezettel ették. Másodiknak csak egy kis sült tésztát készítettem, de ebben a melegben jól esett az is.
      Ebéd után meglátogattuk Vera és Gergő egykori bölcsődéjét. A gondozó nénijük nagyon örült nekik. Elmesélték, hogy milyen az óvoda és az iskola, milyen lett a bizonyítvány, és vittünk neki az Életmesék című könyvből, aminek ő is szereplője lett az én egyik írásomnak köszönhetően. Katának másfelé volt dolga, de megbeszéltünk egy randevút a Randevú fagyizónál, és ha már itt találkoztunk, ettünk is fagyit. Közben beszélgettünk unokatestvéremékkel, akik épp erre sétáltatták a kutyájukat.
      Napokkal ezelőtt, amikor erre sétáltunk Gábrissal, Gábris elejtette Gergő karkötőjét, amit saját maga font. Most fagyizás közben ezt is megtalálta Gergő. Nagyon boldog volt. Amikor elveszett, többször végigjártam az útvonalat, ahol Gábris elejthette, de nem találtam meg. Most Gergőnek mégis sikerült. Azonnal fel is vette.
      A mai nap végére az tette a koronát, hogy este részt vettünk Miklós barátunk igeliturgiáján. Miklóst nemrégiben szentelték diakónussá, vagyis szerpappá. A diakónusok még nem misézhetnek, de már prédikálhatnak a templomban és több szertartást elvégezhetnek. Most meghallgathattuk Miklós egyik első prédikációját. Ugyan a gyerekektől nem sikerült mindvégig figyelnem, de ígéretesen hangzott. Miklósért gyakran imádkozunk, hogy jó pap legyen belőle. Különleges lelke van. Talán érzékenyebb, mint a többiek, talán csak jobban szereti az igazságot. Akárhogy is… szüksége van az imáinkra. A papi hivatás nagyon nehéz. A pap legkisebb gyengesége egész közösségeket zúzhat szét. A pap legkisebb gyengeségét felhasználhatják rosszakarók, hogy őt magát zúzzák szét. Egy erős lelkű, makulátlan pap viszont elfelejtheti, hogy kire van utalva nap mint nap, emiatt sokszor a gyengeség a valódi erő. Az a gyengeség, amelyik alázatosan tudja Isten segítségét kérni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése