2012. szeptember 11., kedd

2012. 08. 18-19. Szúrások és esések




      Pénteken még elvittük Bohóc kutyát oltatni, utána rosszul lett, de akkor azt hittük, hogy az oltástól. Vasárnap mégiscsak visszavittük az orvoshoz. El kellett altatni. Szerencse, hogy végig így beszéltünk róla, mert a gyerekek nem értették meg, hogy mi is történt valójában, csak jóval később, amikor már nem fájt nekik annyira. Bohócot valamiféle vírus támadta meg. Mint kiderült, a többi kölyök is elpusztult az alomból, amelyből származott. Vacak dolog volt ez nagyon. Senkinek nem volt jó így, és senki nem akarta, hogy így legyen, aztán mégis így lett. Margitka kérdezte is, hogy miként van az, hogy a szeretett állatainkat ilyen könnyedén megszabadítjuk a végső szenvedéstől.
      Az állatoknál azért természetes az eutanázia, mert nekik nincs túlvilági életük, amire fel kellene készülniük. Meghalnak és slussz. Kundera is felhozza A lét elviselhetetlen könnyűségében, hogy bezzeg a kutyát elaltatják...
      Egy kutya és egy ember közt ég és föld a különbség. Az ember kínját lehet csillapítani, de az ember még a szenvedésből is tanul. Senki nem ölne meg egy szenvedő embert, ha tudná, hogy a szenvedéseiből felépül, és újra boldog és egészséges lesz később. Miért ölnénk meg egy szenvedőt, ha tudjuk, hogy ez a szenvedés az örök boldogságra készíti fel? Meglehet, ez az utolsó esélye valakinek, hogy még életében levezekelje a bűneit... Én a testi fájdalmaimat sokszor tudom kívülről szemlélni, meg tudom figyelni őket, és olyanok nekem, mintha nem is az enyémeim lennének. Máskor viszont, ha akár egy feszületet, akár egy sérült embert látok, érzem magamban a fájdalmat... Szerintem elég azt tenni, amit Jézus tett a kereszten. Imádkozni, és ha lehet enyhülést kérni, még ha csak ecetet kapunk is.
      A vasárnapi mise után megnéztük Margitkával és a gyerekekkel a „Város a város alatt” című kiállítást. Érdekes volt bepillantani az egykori pincerendszerbe. Láttuk annak a fának a gyökerét is, amelyik a bazilika melletti játszótéren nő. A túra végén megnéztük a fát a föld felett is. Vera legutóbb az Érsekkerten végig tudott menni az egyik mászókai gyűrűin a kezével kapaszkodva. Az itteni játszótéren ugyan jóval magasabban voltak a gyűrűk, mégis bátran nekiveselkedett. Sajnos az egyik lendülésnél nem sikerült elkapnia a következő gyűrűt, és éppen fejjel előre pottyant a földre. Láttam, ahogy lezuhant, és szinte földbe gyökerezett a lábam. Érdekes módon úgy tűnt, hogy hihetetlenül lassan zuhan. Kellett idő az agyamnak, hogy felfogja, hogy ez az én lányommal történik, nem mással. Odarohantam Veronkához, aki éktelenül bömbölt, és sokáig nem is tudta abbahagyni, de most ennek is örültem, mert a bömbölés azt jelentette, hogy nincs túl nagy baj, nem vesztette el az eszméletét. A padra ültettem, és hagytam, hogy kisírja magát. Ronda seb keletkezett a homlokán, de nem tört be a feje szerencsére. Fél óra múlva már vidáman ropta a táncot a főtéren, ahol sok ember gyűlt össze vigadni. Még Gergő is beállt a táncosok közé, és ügyesen mutatta az ujjával: „feleségem a hibás, a hibás...” Később Gábrisnak is megtanították a dalt és a táncot. Nagyon mókás, ahogy utánozza a nagyokat.
      Este grilleztünk az itt nyaraló debreceni barátainkkal, majd mikor a gyerekek elaludtak, elsétáltunk Katával a völgy egyik patinás pincéjébe meginni egy pohár bort némi sült krumpli kíséretében.
      19-én délután utaztunk haza Debrecenbe, de jószerint át sem öltöztünk, akkora sürgölődést találtunk a civisvárosban, hogy abból mi sem maradhattunk ki. A MODEM mögötti téren kézműves foglalkozásokon vettünk részt, fontunk kosarat, fűztünk gyöngyöt, néztünk mesét óriáskivetítőn, és rengeteg jó baráttal találkoztunk. A Dorcas Aid segélyszervezettől némi támogatásért kaptak a gyerekek plüssfigurákat. Mindketten pingvint szerettek volna, de csak egy volt kirakva. Testvériesen megegyeztek rajta, de nem is volt erre szükség, mert direkt az ő kedvükért kerestek még egyet a tartalékból. A nap végén még megettünk egy pizzát a Kálvin téren, aztán kellemesen elfáradva bújtunk ágyba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése